Undersøkelse. Røntgen

Undersøkelse

Ved en undersøkelse forteller pasient til tannlegen sin situasjon og problemer i munnen. Tannlegen foretar en grundig kontroll av tennene, tannkjøttet, tungen, munnhulens slimhinner, samt kjeveledd og tyggemuskler undersøkes også. Det anbefales at man får undersøkt tenner og munnhule hos tannlege regelmessig. Hvor ofte varierer fra person til person, men for de fleste vil en gang per år være tilstrekkelig. Ved en undersøkelse tannlegen tar nødvendige røntgenbilder og vil gi deg vår behandlingsanbefaling, rådgiving, behandlingsalternativ og profesjonell tannbehandling på en smertefri og behagelig måte.

Røntgen

Det er nødvendig å ta røntgen for å diagnostisere sykdommer av tennene som ikke er synlige i munnen. Kan det også avdekke patologi i kjevene, som kjevecyster, hull under fyllinger og forklare hvordan tenner ser ut. Røntgen bilden kan vurdere hvorvidt en tilstand har utviklet seg eller ikke, som referanse ved senere kontroller. Det finnes forskjellige former for røntgenbilder. Ved en regelmessig undersøkelse er det vanligvis såkalte bitewings som benyttes. Bitewings gir tannlegen informasjon om blant annet hull i tennene, begynnende hull og kvaliteten til gamle fyllinger.

 

Panoramarøntgen (OPG) er en type oversiktsbilde som kan benyttes der behandlingsbehovet er særlig stort. Det kan også være en fordel med OPG ved planlegging av implantatbehandling eller dersom visdomstenner skal opereres ut. Panoramabilder er som regel ikke like detaljerte som de vanlige røntgenbildene. Det kan derfor i enkelte tilfeller være nødvendig å supplere med slike.

Røntgenbildene er hos oss moderne teknologi og digitalisert slik at de kommer frem på dataskjermen. Stråledosen man blir utsatt for ved røntgenopptak, er med dagens teknologi svært liten. Det anses derfor ikke som noen helserisiko å ta røntgenbilder, heller ikke for barn eller gravide.

Etter undersøkelsen informerer tannlegen om det han har funnet og legger fram alternative behandlingsmuligheter og kostnader. Du velger hvilket behandlingsalternativ vil følge.