Hull i tennene forårsakes av tannsykdommen karies. Sykdommen oppstår når munnbakteriene danner syrer som etser på tannen. Sykdommer foregår symptomfritt frem til den når nerven. Det er flere grader av karies (tannråte). Karies diagnostiseres enkelt av tannlegen, og er relativt enkel å behandle i en ny begynnende fase. Behandlingen er smertefri etter bedøvelse.

Fyllinger legges for å reparere frakturer og tannråte. Som navnet tilsier – det gjelder å fylle de hullene som kan oppstå i tennene.
I nyere tider har amalgamfyllinger blitt erstattet med tannfargede fyllinger. Det finnes flere fyllingsmaterialer i dag. Det mest passende materiale for din tann blir diskutert og anbefalt når du kommer til første time. Det brukes i hovedsak kompositt og glassionomer som fyllingsmateriale.

Komposittfylling:

Kompositt, en resin basert plastikk er det materiale vi bruker mest av i dag. Det adderer god til tannsubstansen, har lang holdbarhet og gir et godt estetisk resultat. Enkelte tannfargede fyllinger inneholder fluor som hjelper til med å redusere videre tannråte. En komposittfylling fungerer best ved reparasjon av små hull. En fordel er at materialet ser naturlig ut og at det kan limes til den gjenværende del av tannen. Vanligste reparasjonsmetode ved mindre tannskader er hvite fyllinger. Også kan det brukes ved estetisk tannbehandling, som bytte ut amalgam eller reparere fortenner.

Bruksområder til hvite plastfyllinger/komposittfyllinger

  • Skader/frakturer på tenner, enten nye skader eller skader på gamle fyllinger
  • Ved angrep av karies/hull i tennene
  • Bytte ut amalgamfyllinger til hvite fyllinger
  • Korrigere estetiske problemer, for eksempel uønsket mellomrom på fortenner

Er hullet eller skaden for stort, kan man ikke legge fylling og må heller sette på en porselenskrone eller porselensinnlegg.

Bildene Illustrerer gamle amalgamfyllinger som er blitt erstattet med tannfargede fyllinger.

Porselensinnlegg:

Dersom det er for lite tannsubstans til å støtte en tannfarget fylling men nok tann til å unngå kroneterapi anbefalt vi porselensinnlegg. Tannlegen tar et avtrykk av tannen. Dette sendes til en tanntekniker som konstruerer en fylling som blir sementert inn i tannen ved neste tannlegebesøk. De er meget estetiske og få allergier er rapportert.

Gullinnlegg:

Dersom tannen trenger store rekonstruksjoner i jeksler anbefalers ofte et gullinnlegg. Gull er ikke tannfarget men på den andre siden det mest holdbare materiale vi kan bruke i munnen. Det er et meget slitesterkt og inkompatibelt materiale. På samme måte som ved porselensinnlegg tas et avtrykk som bearbeides av tanntekniker som støper et gullinnlegg.

Røntgen bildene viser karies (tannråte). Pasienten behandlet ved vår klinikk.

TOP