Vanlig stilte spørsmål

Smerter oppstår sjeldent i friske tenner. Smerte er som regel et  tegn på at noe er galt i tannen. Vanlige grunner til smerte er: tannråte, frakturer, betennelse i rotkanaler eller visdomstenner. Da er det viktig å oppsøke tannlege for en undersøkelse.  En regel er: jo tidligere du oppsøker tannlege jo tidligere får vi reparert tannen og omfanget av skaden kan minimeres.

Dersom du har normalt friske tenner anbefaler vi en tannsjekk per år. Dersom du har hyppige kariesangrep eller sykdommer/lidelser som virker inn på munnhulen bør du oppsøke oftere – gjerne to ganger per år.

Dette avhenger på hvor mye tann som mangler. I de fleste tilfeller kan tannen behandles med vanlig fyllingsterapi. Dersom det foreligger en stor fraktur eller et stort kariesangrep i tannen anbefaler vi krone. Grunnen til dette er at tannen er så svekket at resterende tannsubstans ikke tåler påkjenningen ved å få lagt en stor fylling og kan frakturere i fremtiden. En krone forsegler resterende tannsubstans og bygger opp tannens tyggefunksjon og estetikk.

En rotfylling foretas hvis tannens nerve, pulpa, er skadet, eksponert eller død. Ved hjelp av en rotfylling fjernes tannens nerve samt bakterier fra pulpakammeret og rotkanalene. En rotfylling gjøres for å stabilisere tannen og forebygge ytterlige tannproblemer. Behandlingen er derfor nødvendig for å forhindre en videreutvikling av rotbetennelse, rotspissbetennelse, cyster eller tannbyller.

En visdomstann blir kun fjernet i tilfelle av at den gjør skade. Hvis du opplever et vedvarende problem med en visdomstann, er den beste behandling oftest å fjerne visdomstannen. Et supplerende røntgenbilde kan vise hvordan dine visdomstenner er plassert i kjeven. Ut fra bildet kan tannlegen vurdere om det er nødvendig å fjerne en eller flere av visdomstennene. Generelt skal visdomstenner fjernes hvis en eller flere av problemene er til stede:
-Hvis det ofte er betennelse og hevelse i tannkjøttet.
-Hvis det er hull (karies) i visdoms- og/eller nabotannen, fjernes visdomstannen ofte ved hjelp av en tanntrekking, og nabotannen kariesbehandles så den kan bevares.
-Hvis det er en fordypet tannkjøttslomme mellom visdoms- og nabotannen (periodontitt).
-Hvis visdomstannen plager nabotannen i kjeven.
-Hvis det er en cyste rundt visdomstannens krone. I sjeldne tilfeller kan en cyste utvikle seg rundt visdomstannens krone. Som regel er en slik cyste i kjeven ufarlig, men bør fjernes sammen med visdomstannen. Grunnen er at en del av kjeven kan bli skjøvet ut av stilling, hvis cysten og visdomstannen ikke fjernes.

En hevelse kan enten være smertefull eller asymptomatisk. I alle tilfeller anbefaler vi at du kontakter tannlegen. Hevelse er et tegn på infeksjon - en tilstand som trenger behandling. Hevelser oppstår av ulike grunner. I de fleste tilfeller skyldes dette betente rotkanaler eller betende visdomstenner.

TOP