Forrige uke hadde vi et interessant tilfelle av en retinert visdomstann

/ / Uncategorized

Pasienter var født i 1937 og hadde de siste dagene vært plaget med smerter i venstre underkjeve. Ved undersøkelse påvises store hevelser intraoralt og submandibulært. Han hadde ikke feber men var sterkt smertepåvirket. Røntgenologisk undersøkelse påviser en fullstendig retinert visdomstann. Røntgen viser også store oppklaringer/granulomer rundt kronen samt periapikalt – rundt roten. Tannen fikk en kombinert diagnose – periocoronitt med akutt periapikal periodontitt. Vi ble enige om at tannen trengte en kirurgisk fjerning.

Et konvoluttsnitt ble laget og deler av tannen blottlagt. Bukkalt ben ble fjernet med kirurgisk bor. Tannen ble delt i 2 og røtter og krone kom ut hver for seg. Såret ble grundig renset for betennelsesvev. Lokal antibiotika med Terra-Cortril ble applisert i ekstaksjossåret for å hindre mulig fremtidig alveolitt/dry socket. Såret ble så lukket med 8 suturer.

Pasienten fikk resept på antibiotika Apocillin – noe som jeg pleier å anbefale når foreligger betennelser i forbindelse med kirurgisk fjerning.

Da pasienten kom tilbake en uke senere for fjerning av sting var han symptomfri og meget glad for å endelig være kvitt tannen.

Utført av tannlege Elisabeth Sundsdal, Sentrum Tannlegevakt